Preview

Economics and Management

Advanced search

Modeling of Socio-Demographic Determinants of Staple Food Consumption: A Case Study of the Vologda Region

Abstract

The presented study examines the problem of food consumption, which is one of the vital socioeconomic indicators representative of the material well-being and quality of life of the population in a territory. Aim. The study aims to assess the level of food consumption in the Vologda region and to model the socio-demographic determinants of staple food consumption. Tasks. The authors examine the structure of consumer expenditure and indicators of food consumption in the Vologda region, including the correlation between the level of well-being and the territory of residence, and analyze the sociodemographic factors of consumer behavior formation. Methods. This study uses data of sociological surveys and statistical methods to model sociodemographic determinants of staple food consumption. Results. The study shows that the Vologda region retains an unfavorable structure of household consumer expenditure, in which the share of food expenditure is prevalent. The structure of consumer expenditure, particularly the share of food expenditure, depends primarily on the material well-being of the population. At the same time, consumer behavior is significantly influenced not only by material, but also by socio-demographic factors, such as gender, age, level of education, marital status, and place of residence. Modeling of consumer preferences with regard to a number of foodstuffs based on sociological data and mathematical methods shows that major determinants of regular food consumption include such indicators as level of income, level of education, and the number of children. Conclusion. Examination of the socio-demographic factors of consumer behavior formation allows for an in-depth analysis of the social situation in a region and makes it possible to determine the level of social deprivation and unrest and, consequently, the social potential of economic changes, which is important for the planning and assessment of socioeconomic policy options for different population groups.

About the Authors

Irina N. Dement’Eva
Vologda Scientific Center of RAS
Russian Federation


Marina V. Shakleina
Moscow School of Economics of Moscow State University named after M. V. Lomonosov
Russian Federation


References

1. Алиев Т. М. Динамика уровня жизни населения в Казахстане (потребление продуктов питания) // Вестник Московского университета. Сер. 13: Востоковедение. 2012. № 2. С. 16-33.

2. Цели устойчивого развития. ООН и Россия: доклад о человеческом развитии в Российской Федерации / под ред.: С. Н. Бобылева, Л. М. Григорьева. М.: Аналитич. центр при правительстве Российской Федерации, 2016. 298 с.

3. Вторушина А. В. Потребление продуктов питания в контексте социологической теории: к попытке систематизации основных концепций // Вестник Северо-Восточного государственного университета. 2011. № 16. С. 98-102.

4. Бурдье П. Практический смысл / пер. с франц. СПб.: Алетейя, 2001. 562 с.

5. Муратова А. С. Едение как выражение культуры: [Электронный ресурс]. URL: http://www.prakultura.ru/school/culture/meal/cultural/.

6. Леви-Строс К. Структурная антропология / пер. с франц. М.: ЭКСМО-Пресс, 2001. 512 c.

7. Лич Э. Культура и коммуникация: логика взаимосвязи символов. К использованию структурного анализа в социальной антропологии / пер. с англ. М.: Восточная лит. РАН, 2001. 142 с.

8. Вульф К. К генезису социального. Мимезис, перформативность, ритуал / пер. с нем. СПб.: Интерсоцис, 2009. 164 с.

9. Рейтинг стран Европы по доле расходов семей на продукты питания - 2016: [Электронный ресурс]. URL: http://riarating.ru/infografika/20161206/630048608.html.

10. Данные территориального органа Федеральной службы государственной статистики по Вологодской области: [Электронный ресурс]. URL: http://vologdastat.gks.ru/.

11. Доходы, расходы и потребление в домашних хозяйствах Вологодской области в 2016 году: стат. бюллетень. Вологда, 2017. 32 с.

12. Об утверждении Рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающих современным требованиям здорового питания: Приказ Министерства здравоохранения РФ № 614 от 19 августа 2016 г.: [Электронный ресурс]. URL: http://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/71385784/.

13. Потребление продуктов питания по социально-экономическим группам населения Вологодской области в 2015 году: стат. бюллетень. Вологда, 2016. 41 с.


Review

For citations:


Dement’Eva I.N., Shakleina M.V. Modeling of Socio-Demographic Determinants of Staple Food Consumption: A Case Study of the Vologda Region. Economics and Management. 2018;(1):79-90. (In Russ.)

Views: 143


ISSN 1998-1627 (Print)