Preview

Economics and Management

Advanced search

Expanding the Institutional Framework to Ensure Economic Accessibility of Food

Abstract

The presented study examines the specifics of formation and the current trends in the transformation of the institutional framework for ensuring economic accessibility of food in the context of the global socio-economic instability and implementation of the import substitution policy in the Russian agrifood sector. Aim. The study aims to substantiate the major directions for the development of the institutional aspects of ensuring economic accessibility of food by synthesizing the existing and new theoretical and methodological approaches, systematizing international and national laws and regulations, and examining foreign experience in this field. Tasks. The authors determine the effects of the dynamics of the population’s real disposable income on the structural changes in the effective demand and consumption of basic foodstuffs by conducting a spacio-temporal analysis of food consumption in 2015-2018 at the federal level using a differentiated approach; examine the regulatory, normative, and cognitive aspects of the institutional framework for ensuring economic accessibility of food; substantiate guidelines on developing the institutional component of the system for ensuring economic accessibility of food, including institutions in the agrifood sector and institutes for social development. Methods. This study uses general scientific methods of cognition, analysis of economic indicators, comparison, and synthesis. Results. The major directions of expanding the institutional framework for ensuring economic accessibility of food under the current conditions of increasing strategic risks include continuous strategic planning of consumption, implementation of an integrated approach, gradual development of food aid in various forms, development of institutional planning in the food consumption sector, and transplantation of national food aid institutions in the form of institutional import. Conclusions. In the context of emerging new challenges and threats to ensuring the stability of the national agrifood sector and stable functioning of the food market, the study substantiates the need to make a transition towards continuous strategic planning in the field of food consumption involving consistent, rather than sporadic, adjustment of the developed strategies and concepts. The authors show the practicability of coordinating the efforts of ministries and government agencies to harmonize the major operating parameters in the agrifood sector, economic accessibility of food, and social development aimed at improving the efficiency of problem-solving in national food security matters. The Food Security Doctrine of the Russian Federation serves as a positive example of adjustment of strategic documentation. That said, it would be appropriate for the Doctrine to include such social risk as income disparity by family, territory, and region.

About the Author

Elena G. Reshetnikova
Institute of Agrarian Problems of the Russian Academy of Science
Russian Federation


References

1. Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации: утв. указом Президента РФ от 30 января 2010 г. № 120. [Электронный ресурс]. URL: http://base.garant.ru/12172719/ (дата обращения: 19.08.2018).

2. Социальное положение и уровень жизни населения России - 2017 // Официальный сайт Федеральной службы государственной статистики. [Электронный ресурс]. URL: http://www.gks.ru/bgd/regl/b17_44/Main.htm (дата обращения: 19.08.2018).

3. Уровень жизни и доходы населения в ноябре 2018 года // Официальный сайт Федеральной службы государственной статистики. [Электронный ресурс]. URL: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/population/level/ (дата обращения: 19.08.2018).

4. Потребление продуктов питания в домашних хозяйствах в 2017 году // Официальный сайт Федеральной службы государственной статистики. [Электронный ресурс]. URL: http://www.gks.ru/bgd/regl/b18_101/Main.htm (дата обращения: 19.08.2018).

5. Аганбегян А. Г. О приоритетах социальной политики. М.: Дело, 2018. 512 с.

6. Решетникова Е. Г. Продовольственная безопасность в условиях новых рисков: развитие методов стратегического планирования // Известия Саратовского университета. Новая серия. Сер.: Экономика. Управление. Право. 2016. Т. 16, № 1. С. 23-33.

7. Основы государственной политики Российской Федерации в области здорового питания населения на период до 2020 года: распоряжение Правительства Российской Федерации от 25 октября 2010 г. № 1873-р. [Электронный ресурс]. URL: http://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/12079847/ (дата обращения: 07.09.2018).

8. Декларация Всемирного саммита по продовольственной безопасности. 2009. [Электронный ресурс]. URL: http://www.fao.org/tempref/docrep/fao/Meeting/018/k6050r.pdf (дата обращения: 07.09.2018).

9. Канаева О. А. Социальные императивы устойчивого развития // Вестник Санкт-Петербургского университета. Сер.: Экономика. 2018. Т. 34. Вып. 1. С. 26-58.

10. Петровская И. А., Титов В. А. Институциональная среда предпринимательства в России // Вестник Московского университета. Сер. 6: Экономика. 2017. № 5. С. 21-39.

11. Решетникова Е. Г. Продовольственная помощь как инструмент государственной поддержки агропродовольственного комплекса: анализ международного опыта // Экономика и управление. 2018. № 1 (147). С. 33-41.

12. Лебедев К. Н. Трансплантация и обмен институтами // Экономические науки. 2017. № 4 (149). С. 7-10.

13. Будович Ю. И. Проблема периодичности государственного стратегического планирования // Экономические науки. 2015. № 8. С. 12-19.

14. О стратегическом планировании в Российской Федерации: федеральный закон от 28 июня 2014 г.172-ФЗ. [Электронный ресурс]. URL: http://base.garant.ru/70684666/ (дата обращения: 07.09.2018).

15. О внесении изменений в Доктрину продовольственной безопасности Российской Федерации, утвержденную Указом Президента Российской Федерации от 30 января 2010 г. № 120: проект указа Президента Российской Федерации (подготовлен Минсельхозом России 15 января 2018 г.). [Электронный ресурс]. URL: http://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/56641501/ (дата обращения: 07.09.2018).


Review

For citations:


Reshetnikova E.G. Expanding the Institutional Framework to Ensure Economic Accessibility of Food. Economics and Management. 2018;(11):63-70. (In Russ.)

Views: 95


ISSN 1998-1627 (Print)