Preview

Economics and Management

Advanced search

Food Consumption: A Need for Institutional Reforms in the Face of New Risks

Abstract

This study is dedicated to examining the current state of food consumption in the context of increasing external challenges and substantiating possible ways of overcoming the existing institutional problems. Aim. This study aims to develop the institutional component of the process of food consumption formation through the systematization of the crucial international and national statutory instruments aimed at ensuring food security and healthy nutrition. Tasks. This study shows major global trends in food consumption and specific problems that depend on the country’s economic situation; substantiates the need for internal food aid during the transition towards an extensive interpretation of the term “social state”; analyzes foreign experience with supplemental nutrition assistance programs; identifies the specific features of food consumption using a differentiated approach. Results. Complex spatiotemporal analysis of food consumption shows a correlation between the dynamics of real expenditures of the Russian population and average staple food consumption per capita over a period of three decades. Periods of increase and decrease in the examined parameters are identified as a result of effect of exogeneous and endogeneous factors. The correlation between staple food consumption and rational norms and minimum physiological subsistence level is shown with a breakdown by income groups of the population. It is determined that the actual food consumption level of low income groups is lower than both rational norms and minimum physiological subsistence level, which contradicts the fundamental national statutory instruments dealing with the physical and economic availability of food and healthy nutrition. Conclusion. In order to optimize food consumption, it is necessary to undertake the following measures: to increase the final output of the national agri-food complex, implement an import substitution policy, improve the government income and tax policy, promote sustainable consumption and healthy lifestyle, develop a government food aid system that would provide food assistance to the most vulnerable population strata and ensure stable demand for the national agri-food complex. The government system of internal food aid should include not only a food stamps program for individuals whose income is below the living wage, but also targeted programs to assist categories of the population that require adequate nutrition the most, i. e. pregnant and nursing women, children under three years of age, etc. Rational staple food consumption norms should be differentiated according to climatic zones and age-sex groups and enshrined in legislation, since the Food Security Doctrine of the Russian Federation is looking to meet these norms.

About the Author

Elena G. Reshetnikova
Institute of Agrarian Problems of the Russian Academy of Science (Saratov Branch)
Russian Federation


References

1. Рыночная экономика: В 3 т. Т. 1: Теория рыночной экономики. Ч. 2: Макроэкономика / В. Ф. Максимова, А. Л. Шишов; Ред. Ю. Б. Рубин. М.: СОМИНТЭК, 1992. 255 с.

2. Антипина О. Н. Потребительское поведение и рыночное ценообразование в информационной экономике под воздействием долгов // Вестник Московского университета. Серия 6: Экономика. 2014. № 1. С. 19-36.

3. Преобразование нашего мира: Повестка дня в области устойчивого развития на период до 2030 г.: Декларация Генеральной Ассамблеи ООН от 25 сентября 2015 г.: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://docs.cntd.ru/document/420355765.

4. Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации / Утв. указом Президента РФ от 30 января 2010 г. № 120: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://base.garant.ru/12172719.

5. Стратегия национальной безопасности Российской Федерации до 2020 г. / Утв. Указом Президента РФ от 12 мая 2009 г. № 537: [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://rg.ru/2009/05/19/strategia-dok.html.

6. Stein L. von. Geschichte der socialen Bewegung in Frankreich von 1789 bis auf unsere Tage. Leipzig, 1850. 434 p.

7. Андреева Е. Л., Захарова В. В., Ратнер А. В. Эволюция социального государства: теория и практика вопроса // Журнал экономической теории. 2014. № 3. С. 66-73.

8. Роджерс Б. Л., Коутс Д. Системы и программы социального обеспечения, связанные с предоставлением продовольствия // Сборник по вопросам социального обеспечения. 2002: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://docplayer.ru/32121118-Sbornik-materialov-po-voprosam-socialnogo-obespecheniya.html.

9. Решетникова Е. Г. Информационные аспекты обеспечения продовольственной безопасности России // Информационная безопасность регионов. 2014. № 3 (16). С. 45-50.

10. Основные тенденции динамики показателей среднедушевых денежных доходов населения Российской Федерации: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://zdamsam.ru/a31689.html.

11. Динамика потребления основных продуктов питания в среднем на душу населения в России: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://zdamsam.ru/a53697.html.

12. Динамика структуры потребительских расходов домашних хозяйств России в 2014-2015 гг. // Росстат: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/population/level/#.

13. Положение дел в связи с отсутствием продовольственной безопасности в мире. Множественные проявления продовольственной безопасности: 2013. ФАО. Рим. 2013: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.fao.org/docrep/019/i3434r/i3434r.pdf.

14. Потребление продуктов питания в домашних хозяйствах в 2015 г. // Росстат: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.gks.ru/bgd/regl/b16_101/Main.htm.

15. Об утверждении рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающих современным требованиям здорового питания: Приказ Министерства здравоохранения и социального развития РФ от 2 августа 2010 г. № 593н: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://docs.cntd.ru/document/902230578.

16. Основы государственной политики Российской Федерации в области здорового питания населения на период до 2020 г.: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://mpmo.ru/archives/5753.

17. Решетникова Н. В. Стратегия импортозамещения в агропродовольственном комплексе: основные проблемы и пути решения // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2016. № 1: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://iagpran.ru/datas/users/2a7b8b85e8be6ec345a4a67c0f673f88.pdf.


Review

For citations:


Reshetnikova E.G. Food Consumption: A Need for Institutional Reforms in the Face of New Risks. Economics and Management. 2017;(3):34-42. (In Russ.)

Views: 548


ISSN 1998-1627 (Print)