Preview

Economics and Management

Advanced search

Competitive Potential of the Russian Agrifood Complex as a Foundation for the Country’s Food Security

Abstract

This article analyzes the problems of food security in Russia in the context of intensifying international competition and changes in its forms and methods. Aim. This study aims to assess the competitive potential of the Russian agrifood complex, including its usage efficiency, for the purpose of ensuring food security across the country. Tasks. This study identifies internal and external conditions and factors that affect competitive advantage formation of the Russian agrifood complex, substantiates strategic directions in the competitive development and growth of the industries that comprise the agrifood complex for the purpose of ensuring food security across the country, and examines the implementation of the import substitution strategy in the food market as a mechanism for improving the overall competitiveness of the agrifood industry. Results. Integration of the Russian agrifood complex in the global economic system enhances the influence of external factors on its development. These factors necessitate a new model of economic growth as well as structural and institutional reforms. Based on the identified competitiveness factors, the author analyzes the competitive potential of the Russian agrifood complex, determining and systematizing priority directions for import substitution. The potential for import substitution in the Russian market and opportunities for exportoriented production are substantiated. Scenario-based predictions for the development of the meat and milk sub-complexes of the agrifood complex are provided, aiming to ensure food security across the country. A difference in import substitution opportunities across the industries comprising the agrifood complex due to their unequal competitive potential and possible effects of this process are revealed.

About the Author

Nataliya A. Yakovenko
Institute of Agrarian Problems of the Russian Academy of Science (RAS)
Russian Federation


References

1. Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации / Утв. указом Президента РФ от 30 января 2010 г. № 120: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/12072719/.

2. Анфиногентова А. А., Блинова Т. В., Решетникова Е. Г. и др. Продовольственная безопасность России: вызовы, риски, угрозы / Под ред. А. А. Анфиногентовой. Саратов: Изд-во ИАгП РАН, 2011. 270 с.

3. Социально-экономические приоритеты обеспечения продовольственной безопасности России / Под ред. А. А. Анфиногентовой. Саратов: Саратовский источник, 2012. 273 с.

4. Продовольственная безопасность России и стратегии импортозамещения в условиях глобальных вызовов / А. А. Анфиногентова, Т. В. Блинова, И. Л. Воротников и др.; Под общ. ред. И. Л. Воротникова. Саратов: Саратовский источник, 2015. 444 с.

5. Александрова Л. А., Киреева Н. А. Продовольственная безопасность региона: методология, критерии, последствия присоединения к ВТО // Вестник Саратовского госагроуниверситета им. Н. И. Вавилова. 2012. № 4. С. 54-59.

6. Пашков В. П. Основные направления совершенствования управления процессом общественного движения земель сельскохозяйственного назначения // Региональные агросистемы: экономика и социология: Ежегодник. Саратов: ИАгП РАН, 2016. № 1 (1): [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://iagpran.ru/datas/users/dc73230bc8a3c565fc54b6ac7a7d86cc.pdf.

7. Российский статистический ежегодник. 2015: Стат. сб. М.: Росстат, 2015. 727 с.

8. Производственный травматизм в Российской Федерации в 2014 году: Стат. бюлл-нь / Росстат. М., 2015: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/wages/working_conditions.

9. Решетникова Е. Г. Институциональная составляющая обеспечения продовольственной безопасности // Научные ведомости Белгородского государственного университета. Сер.: Экономика. Информатика. 2015. Т. 33, № 1-1 (198). С. 61-67.

10. Ермолова О. В., Кирсанов В. В. Импортозамещение и господдержка в агропродовольственном комплексе // Научное обозрение: теория и практика. 2015. № 4. С. 58-67.

11. Яковенко Н. А., Иваненко И. С. Проблемы и перспективы импортозамещения на российском рынке молочной продукции // Научное обозрение: теория и практика. 2015. № 4. С. 79-87.

12. World Input-Output Database: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.wiod.org/new_site/home.htm.

13. Иваненко И. С., Яковенко Н. А. Анализ тенденций развития агропродовольственного комплекса России на основе таблиц «Затраты - выпуск» // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского госу-дарственного аграрного университета. 2015. № 111 (07). С. 1080-1091.

14. Воронов А. С. Использование метода «Затраты - выпуск» для оценки импортозависимости агропродовольственного комплекса // Региональные агросистемы: экономика и социология: Ежегодник. Саратов: ИАгП РАН, 2015. № 2 (2): [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.iagpran.ru/datas/users/6cf1ab69490c0fbc8689e2c326651497.pdf.


Review

For citations:


Yakovenko N.A. Competitive Potential of the Russian Agrifood Complex as a Foundation for the Country’s Food Security. Economics and Management. 2016;(10):4-12. (In Russ.)

Views: 127


ISSN 1998-1627 (Print)